2024 (50.Yıl) – MEZUN BULUŞMASI GEZİ ROTASI

Frig Vadisi gezimiz, geçmişin kültürlerini sayıların ve kadınların izinde çözümlemeye çalışan araştırmacı, konuşmacı ve arkeolog Levent ZEYBEK eşliğinde gerçekleşecektir.

Yolların ve Kültürlerin Buluştuğu Şehir AFYONKARAHİSAR

Binlerce yıllık geçmişiyle tarihe ve bizlere tanıklık eden Afyonkarahisar; Hititler’den Frigler’e, Lidyalılar’a, Persler’e, Romalılar’a, Bizans’a, Selçuklu’ya, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine kadar uzanan zengin bir kültüre sahiptir. Kale, mevlevihane, tarihi konaklar, arkeoloji müzesi, milet hamamı, taş medrese, bedesten, Frigya açık hava tapınakları, Amorium antik kenti, Seydiler peri bacaları, Afyon Lisesi, Ulu Cami gibi kültürel miraslara sahip kadim bir şehirdir.

Afyonkarahisar, Ezop’un ve Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabağaçlı’nın da memleketidir. Ahmet Arif anılarında Afyonkarahisar’daki edebiyat akşamlarının onun bakışına ve yazım dünyasına çok önemli katkısı olduğundan bahsetmektedir. Dünyadaki 36 gastronomi şehrinden ve ülkemizdeki üç gastronomi şehrinden biri olmasının ayrıcalığıyla da farkını göstermektedir. Peki dünyadaki ilk müzik yarışmasının burada olduğunu biliyor muydunuz? Bunların yanında termalin, mermerin, sucuğun, lokumun, gastronominin de başkentidir. Yolların ve kültürlerin buluştuğu gizemli şehir Afyonkarahisar sizleri bekliyor.

 

Frig Vadisi Gezi Rotamızdaki Yerleri Tanıyalım

Aslantaş

Afyonkarahisar İhsaniye ilçesi Frig vadisinde yer alan ve M.Ö. 7.yy sonlarında yapıldığı tahmin edilen kaya anıtıdır. Bu anıt Frigler’de bir krala ait olduğu düşünülen bir kaya mezardır. Anıtın üzerinde mezar odası, sağ ve sol tarafında mezarın ait olduğu kişiyi kötü ruhlardan korumak için iki tane şaha kalkmış aslan, aslanların her ikisinin de ayaklarında birer tane yavru aslan (zamanla rüzgar gibi doğal olaylardan etkilenerek belirginliği kaybolmuştur), anıtın ortasında gövdesi bulunan ve mezarın üzerini kapanan bir ağaç kabartması mevcuttur. Zamanla ağaç kabartmasının üst kısımları kırılmış sadece gövde ve alt kısımları kalmıştır.

Yılantaş

Frig vadisinde Aslantaş anıtının batısında yer alan önemli bir kişiye ait olduğu düşünülen bir mezar anıttır. Bir deprem ya da doğal olaylardan dolayı yıkılmıştır. Üçgen tavanlı, ölü yatağı bulunan mezar odası olup dış yüzeyinde aslan başı ve ayağının bulunduğu iki ayrı kaya parçalı, kaya parçası altında kalmış Gorgo başlı kabartmalı kalkanın iki yanında savaşçı kabartmalıdır. Aslan başı kabartmasındaki motifin yılan kıvrımlı olması nedeniyle bu adı almıştır.

Maltaş

Aslantaş kayaların hemen 50 mt ilerisinde sol tarafta Maltaş tapınakları bulunmaktadır. Yoldan görünmemekte ve stabilize yoldan 100 mt içerde olmakla birlikte mutlaka görülmesi gereken eserlerdendir. Günümüzde çoğunluk kısmı toprağa gömülü haldedir. Toprak üzerinde olan kısmında kapı açılan yerin üzeri üçgen çatılı bir eve benzetilmektedir. 1938 yılında yapılan arkeolojik çalışmalarda anıtın tamamının planı çıkarılmıştır. Maltaş anıtının toprak altında kalan kısmında mihrap bulunmaktadır. Anıtın arka kısmında bir kuyu ile kapakları aynı zamanda bir de sunak bulunmaktadır. Anıtın arkasındaki bu alanda Tanrıça Kibele’ye adak yapıldığı sanılmaktadır.

Memeç Kayalıkları

Frig vadisinin Göynüş vadi kısmında bulunan Memeç Kayalıkları, Döğer Kasabası ve Emre Gölü arasında yer almaktadır. Tüf kayalıklar üzerine yapılmış küçük bir kilise (şapel) bulunmaktadır. Kilisenin dış kısmı kırıldığı için açık olarak görülmektedir. Ayrıca kayalıklar üzerinde Frigler’in yaşamlarını sürdürmek için kullandıkları yaşam yerleri (odalar) bulunmaktadır. Arog filmi burada çekilmiştir. Frig vadisinde kamp kurmak isteyenler için kayalıkların yakınında çeşme bulunmaktadır ve alan düzlüktür.

11 Eylül 2024, Çarşamba 297 kez görüntülendi